piątek, 22 listopada 2013

Szybkie ciasto z jabłkami

Nie wiem jak naprawdę nazywa się to ciasto. Przez lata robiłam je, gdy chciało się coś słodkiego lub za chwile mieli przyjść goście. To ciasto pewniak.
Na potrzeby diety zamieniłam zwykłą mąkę mieszanką mąki migdałowej, mielonego siemienia lnianego i mąki kokosowej. Zamiast cukru użyłam ksylitolu.

Składniki:

* 5 jajek
* 1/3 szklanki ksylitolu (słodzik z soku brzozowego)
* 2/3 szklanki mąki migdałowej
* 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
* 3 łyżki mąki kokosowej
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
* szczypta soli
* 2/3 szklanki oleju
* garść rodzynek
* garść jagód goja
* jabłka (zwykle daję 2 lub 3, dzisiaj tylko jedno)

Wykonanie:


Jajka ubijamy z ksylitolem na puszystą masę - do białości.
Stopniowo dodajemy mąki oraz  sodę, proszek i sól, cały czas mieszamy dodajemy olej (może być mniej)
Na koniec łyżką mieszamy rodzynki, jagody (można dodać i inne bakalie) oraz jabłka z masą.
Wylewamy do przygotowanej  blaszki/tortownicy - wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką kokosową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut.
Zawsze się udaje o ile ubijemy dobrze jajka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz